Statiunea Techirghiol

Descriere Statiunea Techirghiol sau Tekirghiol, care in limba turcă Tekirgöl, însemna "lacul barbunului"  este un oras statiune balneo climaterica amplasat în județul Constanța, Dobrogea, România.
 Orasul Techirghiol are o populație de 7.292 locuitori si se află la 15 km de orasul Constanța, la la 4 km de Movilița si la 2 km de Eforie Nord. Statiunea este cunoscuta pentru ca are lacul cu același nume "Techirghiol",  Mănăstirea Sfânta Maria de la Techirghiol si renumitul Sanatoriul Balnear si de recuperare Techirghiol.

Legenda lacului Techirghiol este spusa din generatie in generatie si sta la baza recunoasterii beneficiilor oferite de apa salina si namolul sapropelic la nivel national si international.

Se spune ca un batran tatar olog si orb pe numele de Tekir a ajuns odata cu magarul sau ranit, la malul acestui lac, in care animalul a intrat sa se scalde. S-a chinuit batranul apoi ore in sir sa-l scoata din noroiul mirositor, dar magarul incapatanat nu vroia sa se miste din apa. Mare a fost insa mirarea si bucuria batranului cand, iesind din lac, si-a dat seama ca ochii sai puteau distinge din nou lumina, iar picioarele sale, de multa vreme neputincioase, incepusera sa-l asculte. Cat despre inteleptul sau magarus – ranile de pe spate i se vindecasera, iar corpul sau parca traia o noua tinerete. Aflandu-se vestea despre aceasta intamplare miraculoasa, oamenii au venit pe malul lacului, scaldandu-se si ungandu-se cu namol pentru a-si gasi vindecare. Si pentru ca Tekir si magarusul sau au fost cei care au descoperit miraculoasele beneficii ale lacului, acesta s-a numit Techirghiol insemnand „Lacul lui Techir”.

Primele atestari scrise despre utilizarea namolului si a bailor in lacul Techirghiol cu scop vindecator dateaza din anii 1800, iar in 2014 s-au implinit 115 ani de recunoastere a lacului Techirghiol in balneologie si a proprietatile sale terapeutice.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.